Super best Power: Minum dan Jana Wang Setiap Hari!

Home Testimoni Pengguna Berita Terkini Produk Iklan Hubungi Kami Borang Pesanan

Lesen oh Lesen!!

Thursday, June 5, 2008

Entri yg terfirst gua nk crite jgk pasal lesen gua yg dh nk expired ni..2 tahun gua menanti baru dapat sekeping kertas yang di leminate bernama lesen P. Gua start buat lesen pada tahun 2006 dengan panuh harapan dapat le bangakan lesen 2 kt kawan2 gua dalam masa 3,4 bulan..tp harapkan panas sampai ke malam, tup2 hujan plak. gua dapat la belajar kat sebuah institusi pengajian tinggi(x la taksub sangat)..so susah la gua nk berulang alik dari tempat gua blajar ke sekolah memandu.ade la dekat setahun jgak baru gua dapat lesen L(2 pon gua dah bangga,hoho)..sebenarnya walaupon gua xde lesen dari kerajaan 2,gua dh dapat lesen besar dari bapak gua yang boleh tahan ensem. stakat negeri kelahiran gua 2 dah abis gua tawaf nga kereta kesayangannya. dalam proses tawaf negeri setiap kali gua blik bercuti 2 ade la gua kena saman oleh JPJ dan polis. dalam sebulan 4 kali wooo..bersepai poket bapak gua pg bayar saman. Last sekali gua kena saman mase kt dungun,sekali charge kena 2,xde lesen memandu dengan insuran pelindungan diri. Nk pegi bayar kompaun xleh katanya encik polis 2,kena naik mahkamah jgk.ni kali yang ke 2 gua naik mahkamah disebabkan kena saman . Kali pertama gua kena masa tingkatan 2. Dengan berbekalkan motosikal kapcai bapak gua,gua bawk ke sekolah.Masa balik terjadi la tragedi yag x diingini.gua bonceng 3 orang skali member gua(konon2 hebat la bleh tumpangkan orng sbb masa 2 sume member gua naik beskal je),dgn helmet xpakai,rod tax xde,plate no pon xde,apetah lagi lesen gua...berbalik masa kat mahkamah td, dengan selambernya majistret 2 kompaunkan gua sebanyk 250 dan membebel sesuatu yang gua xdengar pon.

Akhirnya masa telah tiba, gua akan test ujian amali kelas D (motokar la 2) pada 30 April 2007. Sampai jer masa sifoo gua nk pegi booking test,JPJ 2 cakap gua di senarai hitamkan selama setahun atau senang nak cerita gua diharamkan buat lesen selama setahun. Hacur luruh hati orang gua nk tgk gua berjaya dalam ujian 2..Rupa2nya yang masjisret 2 bebel yang gua xdengar 2,dia bagi lagi denda xbg gua wt lesen,dengki btol nga gua agaknya.. gua pon mula la maki orang tua yang haramkan gua test 2. Ade ke ptut, dh la saman gua sbb xde lesen ps2 xbg gua wt lesen,bangang betol la!!Tp ade hikmahnya kot,selepas peristiwa 2 bapak gua memberi lesen lagi besar iaitu bagi gua bawak kete kat tempat gua blaja.dalam masa setahun gua black list 2 gua bawak kete kt tempat gua blaja xde plak kena saman.Mungkin sebab restu orang tua gua..

Habis jer stahun black list,mula la gua kalut.Lesen L gua dh nk abis tempoh 2 tahun,kalau gua xtest sebelum tarikh 2,gua kena test balik untuk dapat lesen L.Lagi bersepai la poket bapak ku.Hari yang dinanti2 telah tiba, pada 3 Jun 2008 gua berjaya dapatkan lesen P kelas D.Selamat Dunia gua rasa.4 Jun 2 dh nk abis tempoh lesen L gua..gila lesen btol..gua dapat 17/20 ujian jalan raya dan full mark dalam ujian litar(naik bukit,parking n 3 olah),terer x??Dulu gua ade sorang kawan pompuan(skarng dia dh xng gua kawan dia kot),punya la bangga dia dapat lesen,gua wt xheran jer.gua cakap apa la sangat dapat lesen 2..Dia bagi balik, kalau gua dh dapat lesen baru gua tahu cmner rasa gmbira.gua wt muka seposen lagi..Mmg betol la dia cakap,suka bangat gua bila diistiharkan lulus semua ujian. Lupa gua nk bg thu, antara 13 Jan hingga 20 Mei 2008,gua naik kete yang bapak gua bagi tanpa road tax,hahaha..rod tax xbleh smbung daa,sbb nama tuan kete yang asal 2 pon kene senarai hitamkan jgk..Tp gua xpenah kena saman pon(dgn bongkak dan angkuhnya)..

Posted by Tomato Man at 2:05 PM  

0 comments:

Post a Comment

blogger templates | Make Money Online